Ugljen-dioksid
UGLJEN-DIOKSID KAO OTROV
Ugljen-dioksid je nečisti vazduh koji se razvija tamo gde nešto kisne,kao npr.komina, u napuštenom ili slanom bunaru,u pećinama,u podrumima gde komina vina ili šljiva vri. Ugljen-dioksid je lako rastvorljiv u vodi.
Primer je mineralna voda. Kada sipamo u čašu mineralnu vodu videćemo puno mehurića koji će,posle određenog vremena nestati i u čaši će ostati samo voda. Zato se i kaže da je ugljena kiselina nepostojana i da odmah isparava.
Ugljen-dioksid se ne može videti jer je bezbojan. Kiselog je ukusa,teži je od vazduha(jedan i po puta),ne gori i ne podržava gorenje.
U prostoriji sa 7% ugljen-dioksida disanje postaje otežano,sa 14% čovek počinje da se guši,a ako je prisutno 25% ugljen-dioksida smrt nastupa odmah.
Hlađenjem na 0C uz pritisak od 35 atmosfera ugljen-dioksid prelazi u tačno stanje. Kao takav se "pakuje" u gvozdene boce i dolazi u trgovinu. Upotrebljava se za pravljenje soda-vode,raznih veštačkih penušavih vina,za gašenje požara,rastvoren u vodi kao ugljena kiselin služi u medicini kao sredstvo za kupanje pri lečenju nekih bolesti. Ukoliko dođe do trovanja ovim gasom, povređenog treba što pre izvesti na svež vazduh,umivati ga hladnom vodom.
2 Komentari |
0 Trekbekovi

hehe,sad znaš da je štetan :)
Autor vanjica — 13 Dec 2009, 16:29
Interesantno, a ja sam mislio da nije nesto stetan :-) I to za kiselu vodu, čuo sam da ubrzava kvarenje zuba?
Autor sopran87 — 13 Dec 2009, 15:54