makrobiotika

13 Dec, 2009

Ugljen-dioksid

— Autor vanjica @ 15:12
UGLJEN-DIOKSID KAO OTROV
 
 
 
Ugljen-dioksid je nečisti vazduh koji se razvija tamo gde nešto kisne,kao npr.komina, u napuštenom ili slanom bunaru,u pećinama,u podrumima gde komina vina ili šljiva vri. Ugljen-dioksid je lako rastvorljiv u vodi.
Primer je  mineralna voda. Kada sipamo u čašu mineralnu vodu videćemo puno mehurića koji će,posle određenog vremena nestati i u čaši će ostati samo voda. Zato se i kaže da je ugljena kiselina nepostojana i da odmah isparava.
Ugljen-dioksid se ne može videti jer je bezbojan. Kiselog je ukusa,teži je od vazduha(jedan i po puta),ne gori i ne podržava gorenje. 
U prostoriji sa 7% ugljen-dioksida disanje postaje otežano,sa 14% čovek počinje da se guši,a ako je prisutno 25% ugljen-dioksida smrt nastupa odmah.
Hlađenjem na 0C uz pritisak od 35 atmosfera ugljen-dioksid prelazi u tačno stanje. Kao takav se "pakuje" u gvozdene boce i dolazi u trgovinu. Upotrebljava se za pravljenje soda-vode,raznih veštačkih penušavih vina,za gašenje požara,rastvoren u vodi kao ugljena kiselin služi u medicini kao sredstvo za kupanje pri lečenju nekih bolesti. Ukoliko dođe do trovanja ovim gasom, povređenog treba što pre izvesti na svež vazduh,umivati ga hladnom vodom.

Komentari

  1. hehe,sad znaš da je štetan :)

    Autor vanjica — 13 Dec 2009, 16:29

  2. Interesantno, a ja sam mislio da nije nesto stetan :-) I to za kiselu vodu, čuo sam da ubrzava kvarenje zuba?

    Autor sopran87 — 13 Dec 2009, 15:54


Dodaj komentar

Dodaj komentar





Zapamti me